Thursday, October 9, 2008

Upoznavajući Picasa-u...

Programi za pregled i osnovne manipulacije slika za Linux nisu ni blizu po kvalitetu mom omiljenom Fast Stone Image Viewer-u za Windows, tako da sam prinuđen da koristim više programa koji mi "manje leže". U svom nastojanju da Gwenview, digiKam, showFoto i slične programe zamenim jednim, odlučio sam da probam program Google Picasa, još jedan proizvog američkog giganta koji nije pisan isključivo za Windows. Takođe, koristim priliku da, u duhu prethodnog članka, promovišem programe koje pišu velike softverske kompanije za korisnoke Linux sistema, jer je to dokaz poštovanja svih korisnika računara bez obzira na OS koji koriste...
Google Picasa 3.0 beta se može preuzeti u vidu .deb paketa koji se lako instalira sa dpkg -r ili uz pomoć KPackage programa.
Program se instalira bez problema, i pritom se, u sekciji Graphics K menija smeštaju simpatične ikonice ovog pregledača slika. Kao i u slučaju većine vlasničkih programa, pri prvom pokretanju potrebno je prihvatiti uslove pod kojima je legalno koristiti proizvod i program je spreman za upotrebu:



... ali ne pre nego što nas obavesti da je integrisan u podrazumevani web pretraživač (u mom slučaju Iceweasel).



Pošto sam se složio sa konstatacijom o integraciji pretraživača i Picasa programa, program se pokreće, i stiče se utisak da se može se koristiti. Ali ne pre nego što vam isčita i najmanju fotku sa SVIH MOGUĆIH lokacija na hard disku. I ne pre nego što se ne promeni Flat Folder Structure opcija ne promeni u Folder Tree View, a zati uradi sortiranje foldera po imenu a ne po datumu. Takođe, treba iključiti opcije skeniranja celog hard diska, jer nema nikakvog smisla skenirati sve moguće slike na hardu (ikonice, dugmiće i sl.).



Najviše mi se dopada organizacija glavnog prozora programa. Čini se da je sve što je neophodno za manipulaciju fotografijama na klik miša, bez smaranja sa padajućim menijima. Program sadrži i pretraživač slika sa mogućnošću pretraživanja po raznim kriterijumima U donjem delu ekrana su interesantne opcije slanja slike e-mail-om, upload-a na web album, slanja na blog, štampanja, eksportovanja foto albuma... Sve u svemu praktično, lako i vizuelno dopadljivo.
Bez obzira na sitne zamerke na podrazumevana podešavanja programa, čini se da je Google Picasa dobar program za osnovnu manipulaciju slikama, sa interesantnim opcijama slanja istih na internet, što je sve važniji parametar ocene kvaliteta nekog programa, bez obzira na njegovu namenu. A da li će zadovoljiti oštre kriterijume koje Fast Stone Image Viewer postavlja, ostaje da se vidi...

No comments: