Friday, February 1, 2008

Gde su moji omiljeni programi?

S obzirom da uz Debian ne dolaze Flash, Java, vlasnički multimedijalni kodeci i softver koji nije pisan pod GPL licencom, javlja se potreba za dodatnim izvorom programa. Takođe nema ni Open Office-a, Amarok-a, Thunderbirda, Gaim-a (sada Pidgin-a), koji su standardni na drugim distribucijama. Neki od ovih programa su na zvaničnim repository-jima i mogu se jednostavno instalirati sa Kpackage programom ili sa apt-om. Za ostale programe potrebni su novi repository-ji. Repository-ji se dodaju iz programa tipa KPackage, Synaptic (koga nema), Adept (ni njega nema) ili dodavajnem par redova u fajl sources.list (putanja /etc/apt/sources.list). Debian sistem dolazi u tri verzije čiji paketi i repository-ji nisu komplementarni (stable repository se ne može koristiti za unstable sistem, i obrnuto). U najkraćim crtama to izgleda ovako:
  1. stable - sistem sa potpuno testiranim i stabilnim softverom
  2. testing - sistem na kome nisu svi paketi prošli rigorozne provere
  3. unstable - sistem sa najnovijim netestiranim softverom
Nije loše znati da Debian programeri razlikuju tri vrste paketa u okviru repository-ja za svaku od tri verzije sistema posebno. To su:
  1. main - paketi u skladu sa GPL licencom
  2. non-free - paketi koji nisu izdati pod GPL licencom
  3. contrib - free paketi koji zavise od non-free paketa
Kao što sam i rekao, editovanjem fajla sources.list mogu se dodavati (ili brisati) izvori sa kojih se mogu instalirati programi u Debian-u. Izvor progama (repository) ne mora uvek biti na internetu; to može biti i CD, DVD ili neki drugi medijum za skladištenje podataka. Da bi programi koji fale bili dostupni, potrebno je u nekom tekst editoru (Kate, KWrite, nano i sl.) otvoriti fajl sources.list i uneti (copy/paste metod :)) sledeće redove:

Za main, contrib i non-free pakete treba dodati:

deb http://ftp.hu.debian.org/debian/ etch main contrib non-free

Kod mene stoji mađarski mirror, što ne mora da bude kod svih korisnika. Mirror sajtova ima širom sveta pa ova linija može da izgleda i ovako:

deb http://ftp.us.debian.org/debian/ etch main contrib non-free ili

deb http://ftp.de.debian.org/debian/ etch main contrib non-free, svejedno


Za multimedijalni repository, koji sadrži kodeke, video i audio plejere treba u sources.list dodati:

deb http://www.debian-multimedia.org/ etch main

Prvi paket koji treba instalirati sa multimedia repository-ja je debian-multimedia-keyring.
Posle preuzimanja sa interneta paket se instalira komandom:


# dpkg -i debian-multimedia-keyring_2007.02.14_all.deb

Repository koji nije u upotrebi je označen tarabom (#). Da bi se dotični "stavio u pogon" treba izbrisati tarabu (#).
Ko ima DVD-je Debian Etch-a (u pitanju su 3 DVD-a), može ih dodati u listu repository-ja komandom apt-cdrom add. Ovo je idealan način instalacije programa u nedostatku internet veze.

Prva stvar koju treba uraditi je osvežavanje apt baze, a zatim i update sistema:

# apt-get update osvežava informacije o paketima na internet repozitorijima
# apt-get upgrade instalira novije verzije postojećih programa

Dodavanje repository-ja sa Synapticom je još lakše. Treba otići u Settings>Repositories i uneti podatke o repo-u. U URI se upisuje internet adresa repo-a (sa deb ispred adrese), u Distribution se upisuje etch, a u Section(s) main contrib non-free.

Na slici se vidi mađarski mirror:




Update sistema obavezno treba uraditi pre instalacije vlasničkih drajvera, da ne bi dolazili u situaciju da drajvere ponovo instaliramo (što se meni desilo :)). Podrazumeva se da je, ako izađe novi update važnih sistemskih paketa i kernela, reinstalacija vlasničkih drajvera neizbežna.
Do sada su izašla dva update-a za Debian 4.0 (Etch), koja se mogu preuzeti sa internet-a (kao ISO arhive), narezati na DVD-je i sa apt-cdrom add dodati na listu repository-ja.
Prvo što instaliram posle osvežavanja baze programa jeste Synaptic, jer sam sentimentalno vezan za ovaj fenomenalan paket menadžer. :)

No comments: