Friday, February 1, 2008

Bezbolna instalacija programa

U prethodnom postu sam pomenuo da dajem prednost Synaptic-u u odnosu na ostale paket menadžere. Synaptic nije uključen u KDE izdanje Debian-a, tako da ga moram instalirati sa internet-a ili sa DVD-a. Preferiram instalacije sa DVD-a iz čisto praktičnih razloga, jer ne želim da za svaku sitnicu zauzimam internet vezu sebi i ostalim ukućanima. Internet ima i druge namene; glasanje za NBA all-star veče, gledanje YouTube-a, poseta bezobraznih sajtova, kao i beskonačno "forumašenje". Ove aktivnosti nikako ne treba ometati. Zato pritiskam kombinaciju tastera Alt+F2 i pozivam komandni interpreter sa kdesu konsole, unosim administratorsku šifru i u Konsole-i kucam:
# apt-get update
# apt-get install synaptic, ubacujem u optički uređaj Debian DVD1 i za minut završavam instalaciju omiljenog paket menadžera.

Pošto je Synaptic instaliram sledi dodavanje novih programa, pre svega, kodeka, Flash-a i Java-e. Prvo dodajem podršku za Flash i Java-u i to iz Konsole:

# apt-get install flashplugin-nonfree sun-java5-bin sun-java5-jre sun-java5-plugin

Ovo radim iz Konsole zato što će mi za instalaciju Java-e trebati da odgovorim na par pitanja i da pristanem na licencu. Da sam radio instalaciju iz Synaptic-a dobio bih minijaturni prozorčić iz kojeg se ništa ne vidi, a potrebno je "skrolovati" do kraja teksta, a u ovom prozorčiću miš nije od koristi.

Pri instalaciji Java-e dobija se nešto nalik ovome...




...i ovome.



Potrebno je proveriti u Iceweasel-u (Firefox sa promenjenim imenom) da li su Flash i Java plugin-ovi instalirani. U adresnoj liniji treba upisati about:plugins. Ako je sve prošlo kako treba dobija se:




Sledi instalacija multimedijalnih kodeka i plejera iz Synaptic-a...



Od kodeka sam instalirao libdvdcss2, w32codecs, x264. Plejeri koje sam odabrao su Amarok, Kaffeine, Mplayer i Xine. Ovo su samo neki od audio/video plejera, tako da za upoznavanje sa drugim plejerima preporučujem google i search u Synaptic-u...
Posle "zabavnih" nije loše instalirati i neki "ozbiljan" program, u prvom redu Open Office, pa zatim GIMP, Icedove (Thunderbird), GwenView, Inkscape, KTorrent... Potrebno je samo da nađem ove programe u Synaptic-u, odaberem ih za instalaciju, da kliknem na "Apply" i posle izvesnog vremena (zavisno od brzine internet veze) programi će biti instalirani.
Osim ovih programa na raspolaganju je još nekoliko hiljada na Debian repository-jima, tako da je izbor poprilično težak s obzirom na činjenicu da su ovi programi potpuno u senci njihovih Windows "parnjaka", tako da potencijalni korisnici i ne znaju šta traže. Ipak, lepo je znati da se sve što će ikada zatrebati nekom Debian korisniku može naći na jednom mestu. Iako ga ima u izobilju, softver sa Debian repository-ja je malo stariji od verzija koje se mogu naći na najnovijim distroima, što ne znači da su programi koji dolaze uz Debian loši ili neupotrebljivi. Naprotiv, programi rade bez problema, brzo se startuju i retko "pucaju". Istinu o programima na Debian-u treba da imaju u vidu oni korisnici koji vole cutting-edge softwer, i moram da naglasim, da Debian definitivno nije distro za njih.

No comments: