Saturday, February 23, 2008

Ulazak kroz zadnja vrata

Možda sam malo dosadio sa pričom o Debianu i "vremešnim" paketima na njegovim riznicama (repository), ali to je neoboriva činjenica. Postavlja se pitanje: "Kako doći do novijeg softvera, prekompajliranog za Debian Etch?".
Rešenje nam nude entuzijasti koji održavaju sajt backports.org. Oni su pošli od ideje da se novi korisnički softver može koristiti i na "starijim sistemima" (za Linux je to rok od 6-12 meseci), ako se prekompajlira tako da radi i sa starim bibliotekama, a da, pri tom, nije ugrožen sistem.
Uz pomoć "zadnjih vrata" je moguća bezbedna instalacija korisničkih programa koji ne zahtevaju zamenu postojećih sistemskih programa i biblioteka. To su najčešće instant messaging programi (IM), internet pretraživači, muzički plejeri...
Imati najsvežiju verziju IM programa Pidgin, svakako nije na odmet, s obzirom na dinamičan razvoj ovog programa i nove opcije koje se, sa svakom novom verzijom, implementiraju u njega. Zato sam i skoknuo do virtuelne mašine da, sa Pidgin-om, isprobam "zadnja vrata" Debian Etch-a.
Prva stanica na putu do Pidgin-a je backports sajt sa kojeg treba preuzeti info o backports riznici, i to uneti u /etc/apt/sources.list. Za lenštine poput mene, koje mrzi da posećuju kojekakve sajtove, u sources.list treba uneti:

deb http://www.backports.org/debian etch-backports main contrib non-free

Zatim treba preuzeti paket debian-backports-keyring radi verifikacije novog repo-a:

# apt-get install debian-backports-keyring

... a zatim osvežiti informacije o paketima u riznicama:

# apt-get update

Posle ovoga sledi instalacija programa po želji. U mom slučaju izbor je pao na Pidgin, mada to može biti bilo šta sa backports-a. Treba primetiti da komanda za instalaciju ima malo drugačiju sintaksu nego obično:


# apt-get -t etch-backports install pidgin

Na ovaj način se izbegava eventualna neželjena instalacija backport verzija programa umesto standardnih (stabilne verzije). Postoji način da se uvek instalira samo najnoviji (ili stari) softver, postupak se zove pinning, i preporučuje se samo onim korisnicima koji znaju šta rade. Ako nemate dugu istoriju korišćenja Debian-a (još od Woody-ja napr.), niste programer ili super-administrator, prijateljski savet: klonite se pinninga. Nepravilinim pinningom mi je pošlo za rukom da totalno uništim Debian Lenny , pri pokušaju instalacije KDE4 na isti :)...
Bilo kao bilo, Pidgin je instaliran i spreman za konfigurisanje:



Posle novog Open Office-a, na raspolaganju je i novi Pidgin, čisto da ne bude da zaostajemo za drugim distroima :)...

No comments: