Sunday, February 3, 2008

Debian i sysinfo:/

KDE input/output slaves
(kio slaves) su deo KDE arhitekture. Korišćenjem kio slave protokola u Konqueror-u se olakšava pristup raznim lokacijama i programima na računaru i na internetu. Na primer, ako u adresnu liniju Konqueror-a unesem applications:/ dobiću instalirane programe po kategorijama, a sa settings:/ ću na brzaka skoknuti do Control Centra, koji će izgledati u stilu Windows Control Panel-a. Podržanih protokola ima poprilično i jedino što treba uraditi jeste zapamtiti ih.

Ipak, u Debian-u ne postoji podrška za openSUSE kio slave sysinfo, mada je ovaj kio slave jako koristan jer omogućava uvid u veličinu montiranih particija, ime računara, kernel, tip procesora, grafičku, temperature pojedinih uređaja na računaru i mnoge druge informacije. Da bi ove informacije bile dostupne neophodno je imati
instaliran libhd13 paket (program za detekciju hardvera za SUSE Linux) koji se nalazi na Debian repoima i prvom instalacionom DVD-u, kao i sysinfo paket (trenutna verzija je kio-sysinfo_1.8.1-1_i386.deb). Nije loše instalirati ni kio-apt paket za uvid u raspoložive .deb pakete na repoima.
Paket
kio-sysinfo je kompajliran za nekoliko Linux distribucija (postoji paket za Debian Etch, što me posebno raduje:)) i može se preuzeti sa sajta simpatičnog imena Jerrad Linux Space (http://jerrad.tuxfamily.org/kiosysinfo_eng.html). Na sajtu se nalaze i korisne informacije o instalaciji i korišćenju ovog korisnog kio-slave-a. Po preuzimanju sa interneta, treba biti u direktorijumu sa preuzetim paketom i instalirati ga sa dpkg programom:

# cd direktorijum/sa/paketom
# dpkg -i
kio-sysinfo_1.8.1-1_i386.deb

Da bi se videle informacije o sistemu i računaru potrebno je u adresnojj liniji Konqueror-a upisati sysinfo:/ i dobijaju se informacije nalik informacijama sa slike:



Kada se u adresnu liniju upiše apt:/ dobije se pretraživač .deb paketa:



Moguće je napraviti prečice (linkove) na stranicu Konqeror-a sa sysinfo:/ početnom stranicom tako što se desnim klikom na radnu površinu, iz kontekstnog menija, odabere opcija Create New, a zatim u okviru te opcije Link to Location (URL). U kratkim crtama:
Desni klik>Create New> Link to Location (URL)




U sekciji Name upisati nešto po želji (computer, info, system itd.), a u URL sekciji sysinfo:/, slično unosu sa slike:




Nije loše imati i prečicu u kicker-u (pano na dnu ekrana sličan Windows Taskbaru). Prvo se desnim klikom na kicker pano izabere Add Non-KDE Application, a zatim se popuni dijalog prozor.




U sekciju Button title se upisuje bilo šta (computer napr.) kao i u Description sekciju. Najbitnije su sledeće dve sekcije. U sekciju Executable se upisuje konqueror, a u Command line arguments sysinfo:/, slično unosu sa slike:




I to je sve. Sada su sve važne informacije o računaru i sistemu dostupne sa iste lokacije, a terminal više nije potreban za tu svrhu. Praktično, zar ne?

No comments: