Thursday, February 7, 2008

Malo je ružnjikav ovaj KDE 3.5.5 :(


Posle instalacije sistema, drajvera, kodeka i esencijalnih programa, nije na odmet malo ulepšati radno okruženje, ako ni zbog čega drugog, ono zbog davanja ličnog pečata svom računaru. Treba biti iskren i priznati da je podrazumevani KDE 3.5.5 daleko od estetskih standarda modernih desktop okruženja.
Ali moć KDE okruženja da se totalno promeni i prilagodi potrebama korisnika, jeste jedan od razloga zbog koga i koristim KDE. Sekcije
Appearance & Themes i Desktop, u okviru Control Center-a, omogućavaju bezbroj kombinacija za preuređenje i "šminkanje" radnog okruženja. U principu, nema se šta mnogo ni podešavati, osim promene sličice u kicker panel-u, dodavanja novih fontova, dekoracije prozora i, eventualno, dodavanje novih ikonica (što je stvar ukusa).
Prva stvar koju treba uraditi, jeste, skoknuti do KDE-Look sajta i odabrati potrebne elemente, preuzeti ih i instalirati prema uputstvu sa sajta. Pošto su, najčešće, u pitanju .tar.gz arhive, lako ih je dodati iz kontrolnog centra (Control Center) opcijom Install New Theme. Postoje i izuzetci, ali uz njih ide posebno "uputstvo za upotrebu"...
Mene, recimo, nervira ružna siva boja kicker panela, tako da odmah menjam pozadinu ovog panela uz pomoć pozadina kicker-a sa KDE-Look sajta .
U pitanju je kickers 1.06 kolekcija pozadina (arhiva 64637-Kickers.tar.gz), koja se raspakuje uz pomoć programa Ark (desni klik na arhivu i sve će biti jasno :)). Sada treba dodati sličice iz direktorijuma nastalog raspakivanjem arhive u direktorijum /usr/share/apps/kicker/wallpapers/. Jasno je da ovo kopiranje treba uraditi pod root nalogom:

# cp /home/username/Desktop/64637-Kickers/*.jpg /usr/share/apps/kicker/wallpapers/

Posle kopiranja sličica za treba skoknuti do Control Center>Desktop>Panels>Appearance i čekirati Enable background image. Zatim treba odabrati sličicu po želji. Moguće je podesiti i providnost (transparentnost) kicker-a, što izgleda baš cool... :)




Isto se može uraditi i sa desnim klikom na "otključan" kicker>Configure Panel>Appearance i uraditi prethodne korake.
Takođe, obavezno promenim Window Decorations i Style, iz Appearance & Themes sekcije, iz Plastik u Polyester. Skromno ali za mene dovoljno...
Ikonice se lako instaliraju, jer su obično date u obliku neke arhive, koju bez raspakivanja treba dodati iz Control Center>Appearance & Themes>Icons>Install New Theme (izuzetak je, recimo, set ikonica NuovoX sa KDE Look sajta).
Ostatak "šminkanja" radnog okruženja ostavljam zainteresovanim korisnicima KDE izdanja Debian-a. Uz lako prilagodljiv window menadžer, kao što je KDE, eksperimentisanje sa izgledom radne površine predstavlja pravo zadovoljstvo.

No comments: